
From: 
Jarek Plaszczyca IM POLJP9, 
Chairman of PYA Measurers Committee 
jarek.plaszczyca@gmail.com  
ph. +48 502174186 
 
To: 
 World Sailing Class Rules Subcommittee. 
 
Request for rule interpretation. 
 
Dear Sirs,  
 

As per World Sailing Regulation 10.12,  hereby I request interpretation of Class 
Rules of International Optimist Dinghy: 
 
1. Does wind indicator made with carbon fibre composite comply with the Optimist 
class rules? 
 
2. Does any of blocks, allowed by CR 3.2.6.1, CR 3.5.3.8, and CR 3.5.5.3, made with 
carbon fibre composite comply with the Optimist class rules? 
 
 

The reason of request is, that Optimist CR does not specify material for wind 
indicator nor blocks. Only rule that may be in action is rule 3.1.1, that does not allow 
for using carbon fibre for boat. However CR does not contain definition of the boat, 
and there is doubt if wind indicator and blocks  should be considered as part of the 
boat or not (there is opinion that those should be considered as part of equipment, 
not the boat). 

Also as CR does not invoke ERS, the ERS definition of boat does not apply for 
International Optimist Dinghy. 
 
 
With best regards, 
 
Jarek Plaszczyca 
 
 
 
 
   
 


